Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

MIΛΩΝΤΑΣ … ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένεια αποτελεί το φυσικό πλαίσιο γέννησης, ύπαρξης και αρχικής εξέλιξης του ανθρώπου. Είναι το περιβάλλον που διαμορφώνεται ο άνθρωπος ως ξεχωριστή προσωπικότητα, μέσα από ένα πλέγμα σχέσεων βάσει των οποίων τα μέλη της επικοινωνούν, συνδέονται, αγαπιούνται και εκφράζονται.

Το ζευγάρι «φτιάχνει» το σπίτι του «στεγάζοντας» τα συναισθήματά του, ικανοποιώντας το βαθύ αίσθημα του «ανήκειν», με την προσδοκία ότι οι ανάγκες του και οι επιθυμίες του θα βρουν αντίκρισμα. Η γέννηση και το μεγάλωμα των παιδιών τους φέρνει χαρά αλλά συχνά απαιτεί μια αναδιάταξη των σχέσεων του ζευγαριού, καθώς η σχέση του δοκιμάζεται με τα νέα δεδομένα.

Οι γονείς καλούνται να φροντίσουν και να συντροφεύσουν τα παιδιά τους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους. Καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των παιδιών είναι τα συναισθήματα της ασφάλειας, της αναγνώρισης των αναγκών τους και του σεβασμού των επιθυμιών τους, που πάντα υφίστανται ως διαφορετικές από αυτές των γονιών τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορέσουν οι γονείς να διαμορφώσουν εκείνο το περιβάλλον που θα είναι κατάλληλο και απαραίτητο για την ασφαλή ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού τους.

Όταν αυτά δεν παρέχονται σε επαρκή βαθμό, δημιουργούνται στα παιδιά συναισθήματα απόγνωσης, ματαίωσης, ψυχικής δυσφορίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπεριφορές που συχνά είναι δυσνόητες και οδηγούν τους γονείς σε αδιέξοδο. Οι ευαισθησίες των μελών της οικογένειας πληγώνονται, οι ρόλοι μπερδεύονται, οι δεσμοί γίνονται ασαφείς, με αποτέλεσμα επίπονες αλλαγές στην ισορροπία του οικογενειακού πυρήνα. Η αδυναμία των γονέων να διαχειρισθούν ή και να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες της οικογένειάς τους, καθώς και η άρνησή τους να αναζητήσουν εξωτερική βοήθεια από κάποιον ειδικό, έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να βαθαίνει, οι σχέσεις να διαταράσσονται, η κατανόηση και η επικοινωνία να δυσχεραίνονται ή και να καταργούνται.

Ρόλος του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων είναι να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας εποικοδομητικής επικοινωνίας και ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ώστε να αποκατασταθούν τυχόν δυσκολίες και προβλήματα και να δημιουργηθούν αυθεντικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Για το σκοπό αυτό παρέχει :

- Ψυχολογική υποστήριξη γονέων σε καθημερινά θέματα που προκύπτουν στο οικογενειακό πλαίσιο (προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων, δυσκολίες επικοινωνίας του ζεύγους κ.λ.π.).

- Βιωματικές ομάδες γονέων για συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν. Στα πλαίσια μιας ομαδικής επεξεργασίας, οι γονείς μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με άλλους γονείς και με τη βοήθεια ενός ειδικού επιστήμονα να μπορέσουν να αναδυθούν οι βαθύτερες δυσκολίες που μέχρι τότε ήταν συγκεκαλυμμένες από παγιωμένους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.

- Διερεύνηση και αξιολόγηση των ψυχικών συναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών παιδιών και εφήβων καθώς και την απαιτούμενη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου