Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών ( 26/6/09 )

Η χρήση ουσιών αν και είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε από τους αρχαίους χρόνους εντούτοις στη σημερινή μορφή του, ως σύμπτωμα δυσφορίας στον πολιτισμό, χαρακτηρίζει το τέλος του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα.
Η ουσιοεξάρτηση είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγωντικό που οφείλεται σε παράγοντες προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, κ.λπ. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη χρήση και εξάρτηση από ουσίες (νόμιμες και παράνομες) είναι η ψυχική δυσφορία του ατόμου μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Η οικογένεια ως ο πρωταρχικός και βασικός χώρος μέσα στον οποίο το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του , μπορεί να διαδραματίσει καίριο και καθοριστικό ρόλο τόσο ως προστατευτικός χώρος όσο και ως χώρος έκθεσης και παραβίασης του ατόμου.
Η δυναμική των σχέσεων, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα στην οικογένεια, θα επιδράσει στο παιδί καθοριστικά. Η διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης, σεβασμού της προσωπικότητας, η εγκαθίδρυση ξεκάθαρων ορίων, η αναγνώριση των δικαιωμάτων του ατόμου, η νομιμοποίηση της χαράς και της ευχαρίστησης κ.λπ. διαμορφώνουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για το παιδί, όχι μόνο ως προς τον κίνδυνο χρήσης ουσιών αλλά γενικότερα ως προς τη δυνατότητα του ατόμου να φροντίζει αποτελεσματικά τον εαυτό του και να συνάπτει υγιείς σχέσεις .
Αντίθετα, το οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό, από σχέσεις ανειλικρίνειας που οι γονείς προσπαθούν να καλύψουνε τις δικές τους ψυχικές ανάγκες μέσω των παιδιών τους, που τα όρια δεν είναι ξεκάθαρα, που η θλίψη, η αδυναμία και οι σχέσεις βοήθειας παραβιάζουν την παιδική ξεγνοιασιά καταλήγουν να είναι ένα περιβάλλον που η ψυχική δυσφορία ξεπερνάει τα όρια και την ικανότητα διαχείρισής της ειδικά στην περίπτωση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα ρέπει προς εξαρτησιογόνες σχέσεις και θα αναζητά ανακούφιση της ψυχικής του δυσφορίας.
Η παραπάνω συνθήκη εν δυνάμει δημιουργεί το έδαφος για τη χρήση ουσιών στο βαθμό που σήμερα είναι εύκολο για ένα νεαρό άτομο να συναντηθεί με την ουσία.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών θεωρούμε σημαντικό να δοθεί ένα μήνυμα προς την ελληνική οικογένεια που μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας όχι μόνο ως προς τη χρήση ουσιών αλλά και ως προς τη δυνατότητα να υπάρξουν τα μέλη της ως ώριμα και υπεύθυνα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου