Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δράσεις του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά πεδία δραστηριότητας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων. Σκοπός του είναι να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (ενήλικες, παιδιά εφήβους και οικογένειες) σε θέματα ψυχικής υγείας και βασικής ιατρικής φροντίδας. Επίσης, υποστηρίζει την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και Αγωγής Υγείας στους τομείς της ψυχικής υγείας, διαπροσωπικών και διαφυλικών σχέσεων.

Τα προγράμματα και οι παρεμβάσεις πρόληψης έχουν ως στόχο την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων και τη μείωση των πιθανοτήτων υιοθέτησης βλαπτικών συμπεριφορών. Οι δράσεις πρόληψης επικεντρώνονται στην κινητοποίηση κάθε μέλους της κοινότητας ώστε να λάβει ενεργό ρόλο στην προάσπιση της υγείας της δικής του και των άλλων.


Στα πλαίσια της ολιγόμηνης λειτουργίας του κέντρου μας έχουν πραγματοποιηθεί: αποστολή ενημερωτικών εντύπων και αφισών σε όλους τους τοπικούς φορείς, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών φορέων (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.τ.λ) σε θέματα ψυχικής υγείας καθώς και υποστήριξη εκπαιδευτικών στην κατανόηση και το χειρισμό μαθητών με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακής απόδοσης, ομάδες νηπιαγωγών και βιωματικές ομάδες γονέων των μαθητών στις οποίες μπορούν να εκφράσουν οι γονείς τις ανησυχίες τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μπορέσουν με τη βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου (συντονιστή της ομάδας) να ανακαλύψουν τις βαθύτερες αιτίες των δυσκολιών τους που μέχρι τότε ήταν συγκεκαλυμμένες από παγιωμένους τρόπους σκέψης και συμπεριφορές. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με αθλητικούς συλλόγους και με την αστυνομία, ώστε να δωθεί η δυνατότητα να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους.

Τέλος διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη σε αμιγώς ιατρικά θέματα. Αξίζει να αναφερθούν οι εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με θέμα την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η ημερίδα που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Υγειονομικό Σταθμό Άνω Λιοσίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα Β που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Ο.Τ.Α..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου