Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 11 και 12 Ιουνίου 2009 9:00-13:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ




Υπάρχουν τέσσερις βασικές ομάδες αίματος:
η Ο, η Α, η Β και η ΑΒ,
το αίμα που προέρχεται από δότες όλων των ομάδων
είναι πάντοτε απαραίτητο!


Όλοι οι άνθρωποι από 18 έως 62 ετών μπορούν να κάνουν δωρεά αίματος εφόσον η υγεία τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αίματος.

Κατά την εθελοντική αιμοδοσία αφαιρείται ποσότητα αίματος, με μία εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη διαδικασία, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/16 του όγκου αίματος. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται μόλις σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε λιγότερο από 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα περίπου.

Η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς αιμοδότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Η ασφάλεια και η υγεία του αιμοδότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μίας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη.

Πριν δώσετε αίμα, θα απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, την τωρινή σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας.

Θα πρέπει να είστε ξεκούραστοι, να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Καλό είναι πριν την αιμοληψία να έχετε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα, όχι όμως μεσημεριανό.

Μπορείτε να δώσετε αίμα ακόμη και όταν τις προηγούμενες ημέρες έχετε πάρει φάρμακα όπως αντιαλλεργικά, αντισυλληπτικά από το στόμα, αντιυπερτασικά και βιταμίνες αλλά πρέπει να τα αναφέρετε στον ιατρό του σταθμού αιμοδοσίας.

Για οποιαδήποτε απορία ο αιμοδότης πρέπει να απευθύνεται δίχως ενδοιασμούς στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στον ιατρό του σταθμού αιμοδοσίας.

Το να είναι κανείς εθελοντής αιμοδότης είναι το σημαντικότερο πράγμα, γιατί αυτή η ποσότητα αίματος θα σώσει τη ζωή περισσοτέρων από ενός ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί την πολυτιμότερη ανθρώπινη προσφορά, υπέρτατη εκπλήρωση κοινωνικού καθήκοντος και απόδειξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης.

Το αίμα προσφέρεται και χορηγείται δωρεάν γιατί είναι η ίδια η ζωή.

Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή ένας συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη από αίμα για να κρατηθεί στη ζωή.

Σήμερα αφορά κάποιον άλλον, αύριο ίσως αφορά κάποιον δικό μας.

Δ Ω Σ Ε Α Ι Μ Α
Δ Ω Σ Ε Ζ Ω Η

11 και 12 Ιουνίου 2009

9:00-13:00
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου