Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων διοργανώνει σειρά σεμιναριακών συναντήσεων για βρεφονηπιοκόμους που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Άνω Λιοσίων, με θέμα : ‹‹Στάδια και χαρακτηριστικά της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης στη βρεφική και νηπιακή ηλικία».
Έχουν δημιουργηθεί 4 ομάδες των 16 ατόμων. Κάθε ομάδα Θα πραγματοποιήσει οχτώ (8) συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών σε εβδομαδιαία βάση. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Λίμνης και θα ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2010.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/11/2009
Ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Προέδρου των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών Κωνσταντίνου Κοκκόρια σεμινάρια θεωρητικού και βιωματικού χαρακτήρα για την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των παιδαγωγών, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αρωγός και συμπαραστάτης της σημαντικής αυτής προσπάθειας, είναι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Δρόλιας, ο οποίος ανέθεσε την πραγματοποίηση των σεμιναρίων σε εξειδικευμένους ψυχολόγους του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων (ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ).
Θέμα του σεμιναρίου με υπεύθυνες τις ψυχολόγους της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ κες Κατερίνα Βαλαβανίδη και Δάφνη Παπανικολάου, είναι: «Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων. Η διάδραση τους με το εξωτερικό περιβάλλον».
Ο κύκλος των σεμιναρίων άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία του Αντιδημάρχου κοινωνικής Πολιτικής και του Προέδρου των Παιδικών Σταθμών.
Ο κος Κωνσταντίνος Κοκκόριας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών τόνισε ότι το ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει δώσει δείγματα γραφής με το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί και γι’ αυτό όπως εξήγησε, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την συνδρομή των ψυχολόγων του Κέντρου, στο έργο των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς. «Στην κρίσιμη περίοδο της ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών στην τρυφερή αυτή ηλικία, η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των παιδαγωγών στους Παιδικούς Σταθμούς, μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Με αυτό το σκεπτικό ζητήσαμε την βοήθεια των ψυχολόγων του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ, με στόχο τα παιδιά μας να αγαπήσουν αυτούς τους χώρους που περνούν πολλές ώρες από τη ζωή τους, όπως το σπίτι τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την στήριξή του τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Ο κος Παναγιώτης Δρόλιας από την πλευρά του, απένειμε τα εύσημα στον Πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών τονίζοντας ότι από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, μεριμνά πάντα για το καλύτερο, ώστε το έργο των παιδαγωγών να βελτιώνεται διαρκώς. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υπουργείο που αφορά στην εκπαίδευση ονομάζεται πλέον Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Εκπαίδευσης. Με αυτό το σκεπτικό ερχόμαστε ως Διοίκηση του Δήμου να συνδράμουμε το σημαντικό σας έργο προσφέροντας ερεθίσματα και υλικό ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ανάγκες των παιδιών στην ευαίσθητη αυτή ηλικία» τόνισε ο Αντιδήμαρχος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων. Ο ίδιος, ευχαρίστησε θερμά τις ψυχολόγους του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ, αλλά και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, που όπως τόνισε εργάστηκαν μεθοδικά προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνες ψυχολόγοι, τόνισαν πως στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, να παράσχουν ένα χώρο στους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσα στον οποίο θα μπορέσουν να μιλήσουν, να σκεφτούν, να κατανοήσουν, αλλά και να κινητοποιήσουν την φαντασία τους πάνω στα θέματα της εργασίας τους με τα βρέφη και τα νήπια των οποίων τα βιώματα της ηλικίας που βρίσκονται, παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο, στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύκλος των σεμιναρίων για κάθε ομάδα εργαζομένων και παιδαγωγών στους Βρεφονηπιακούς - Παιδικούς Σταθμούς περιλαμβάνει 8 συναντήσεις με διαφορετική θεματολογία, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων από τις ψυχολόγους, ακολουθεί συζήτηση.
Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, είναι τα εξής:
• 1η συνάντηση : Η μετάβαση από το οικογενειακό περιβάλλον στο χώρο του βρεφονηπιαγωγείου. (Ομάδα συζήτησης)
• 2η συνάντηση: Ο ρόλος της πρωταρχικής μητρικής φροντίδας στην συγκρότηση και ανάπτυξη του βρέφους. (Ομάδα συζήτησης)
• 3η συνάντηση: Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης του βρέφους (Μέρος Α)
• 4η συνάντηση: Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης του βρέφους (Μέρος Β)
• 5η συνάντηση: Ψυχοπαθολογία βρέφους και παιδιού (διαταραχές ύπνου και τροφής, συναισθηματικές δυσκολίες, επιθετικότητα. (ομάδα συζήτησης)
• 6η συνάντηση: Γιατί παίζουν τα παιδιά; Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα. (ομάδα συζήτησης)
• 7η συνάντηση: Το παραμύθι: ένας ενδιάμεσος χώρος εμπειριών. Συμβολισμοί, φαντασιώσεις, ψυχικές συγκρούσεις, ανάγκες, επιθυμίες κ.τ.λ. (ομάδα συζήτησης)
• 8η συνάντηση: Κλείσιμο σεμιναρίων. Προτάσεις. Αξιολόγηση. Χορήγηση Βεβαιώσεων.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Π. Δρόλιας και ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Κ. Κοκκόριας βρέθηκαν κοντά στους εργαζόμενους κατά την έναρξη των σεμιναρίων και τους μίλησαν για τους στόχους των συναντήσεων.
Η 1η ομάδα που θα συμμετάσχει στα σεμινάρια, άκουσε τις υπεύθυνες ψυχολόγους του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ κες Κατερίνα Βαλαβανίδη και Δάφνη Παπανικολάου με ιδιαίτερη προσοχή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου