Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων διοργανώνει σειρά σεμιναριακών συναντήσεων για βρεφονηπιοκόμους που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Άνω Λιοσίων, με θέμα : ‹‹Στάδια και χαρακτηριστικά της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης στη βρεφική και νηπιακή ηλικία».

Έχουν δημιουργηθεί 4 ομάδες των 16 ατόμων. Κάθε ομάδα Θα πραγματοποιήσει οχτώ (8) συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών σε εβδομαδιαία βάση. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Λίμνης και θα ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2010.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/11/2009
Ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Προέδρου των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών Κωνσταντίνου Κοκκόρια σεμινάρια θεωρητικού και βιωματικού χαρακτήρα για την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των παιδαγωγών, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αρωγός και συμπαραστάτης της σημαντικής αυτής προσπάθειας, είναι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Δρόλιας, ο οποίος ανέθεσε την πραγματοποίηση των σεμιναρίων σε εξειδικευμένους ψυχολόγους του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων (ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ).
Θέμα του σεμιναρίου με υπεύθυνες τις ψυχολόγους της Επιστημονικής Ομάδας του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ κες Κατερίνα Βαλαβανίδη και Δάφνη Παπανικολάου, είναι: «Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων. Η διάδραση τους με το εξωτερικό περιβάλλον».
Ο κύκλος των σεμιναρίων άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία του Αντιδημάρχου κοινωνικής Πολιτικής και του Προέδρου των Παιδικών Σταθμών.
Ο κος Κωνσταντίνος Κοκκόριας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών τόνισε ότι το ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει δώσει δείγματα γραφής με το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί και γι’ αυτό όπως εξήγησε, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την συνδρομή των ψυχολόγων του Κέντρου, στο έργο των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς. «Στην κρίσιμη περίοδο της ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών στην τρυφερή αυτή ηλικία, η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των παιδαγωγών στους Παιδικούς Σταθμούς, μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Με αυτό το σκεπτικό ζητήσαμε την βοήθεια των ψυχολόγων του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ, με στόχο τα παιδιά μας να αγαπήσουν αυτούς τους χώρους που περνούν πολλές ώρες από τη ζωή τους, όπως το σπίτι τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την στήριξή του τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Ο κος Παναγιώτης Δρόλιας από την πλευρά του, απένειμε τα εύσημα στον Πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών τονίζοντας ότι από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, μεριμνά πάντα για το καλύτερο, ώστε το έργο των παιδαγωγών να βελτιώνεται διαρκώς. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υπουργείο που αφορά στην εκπαίδευση ονομάζεται πλέον Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Εκπαίδευσης. Με αυτό το σκεπτικό ερχόμαστε ως Διοίκηση του Δήμου να συνδράμουμε το σημαντικό σας έργο προσφέροντας ερεθίσματα και υλικό ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ανάγκες των παιδιών στην ευαίσθητη αυτή ηλικία» τόνισε ο Αντιδήμαρχος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων. Ο ίδιος, ευχαρίστησε θερμά τις ψυχολόγους του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ, αλλά και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, που όπως τόνισε εργάστηκαν μεθοδικά προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνες ψυχολόγοι, τόνισαν πως στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, να παράσχουν ένα χώρο στους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσα στον οποίο θα μπορέσουν να μιλήσουν, να σκεφτούν, να κατανοήσουν, αλλά και να κινητοποιήσουν την φαντασία τους πάνω στα θέματα της εργασίας τους με τα βρέφη και τα νήπια των οποίων τα βιώματα της ηλικίας που βρίσκονται, παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο, στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύκλος των σεμιναρίων για κάθε ομάδα εργαζομένων και παιδαγωγών στους Βρεφονηπιακούς - Παιδικούς Σταθμούς περιλαμβάνει 8 συναντήσεις με διαφορετική θεματολογία, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων από τις ψυχολόγους, ακολουθεί συζήτηση.
Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, είναι τα εξής:

• 1η συνάντηση : Η μετάβαση από το οικογενειακό περιβάλλον στο χώρο του βρεφονηπιαγωγείου. (Ομάδα συζήτησης)
• 2η συνάντηση: Ο ρόλος της πρωταρχικής μητρικής φροντίδας στην συγκρότηση και ανάπτυξη του βρέφους. (Ομάδα συζήτησης)
• 3η συνάντηση: Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης του βρέφους (Μέρος Α)
• 4η συνάντηση: Τα ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης του βρέφους (Μέρος Β)
• 5η συνάντηση: Ψυχοπαθολογία βρέφους και παιδιού (διαταραχές ύπνου και τροφής, συναισθηματικές δυσκολίες, επιθετικότητα. (ομάδα συζήτησης)
• 6η συνάντηση: Γιατί παίζουν τα παιδιά; Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα. (ομάδα συζήτησης)
• 7η συνάντηση: Το παραμύθι: ένας ενδιάμεσος χώρος εμπειριών. Συμβολισμοί, φαντασιώσεις, ψυχικές συγκρούσεις, ανάγκες, επιθυμίες κ.τ.λ. (ομάδα συζήτησης)
• 8η συνάντηση: Κλείσιμο σεμιναρίων. Προτάσεις. Αξιολόγηση. Χορήγηση Βεβαιώσεων.



Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Π. Δρόλιας και ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Κ. Κοκκόριας βρέθηκαν κοντά στους εργαζόμενους κατά την έναρξη των σεμιναρίων και τους μίλησαν για τους στόχους των συναντήσεων.




Η 1η ομάδα που θα συμμετάσχει στα σεμινάρια, άκουσε τις υπεύθυνες ψυχολόγους του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ κες Κατερίνα Βαλαβανίδη και Δάφνη Παπανικολάου με ιδιαίτερη προσοχή.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

1o ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ πιστεύοντας ότι πρέπει να είναι πάντα κοντά στον δημότη μας ξεκινάει από τις 27/10/09 την λειτουργία του 1ου ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ που στεγάζεται στο χώρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΑΘΗΝΩΝ 31).
Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το Κέντρο βρίσκεται στην διάθεση σας για εξέταση ή συνταγογράφηση με ραντεβού κάθε :

ΔΕΥΤΕΡΑ 16:00 το μεσημέρι με 20:00 το βράδι και ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 09:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι
Για ραντεβού επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-2486775/6



Τα ταμεία που εξυπηρετούνται για την ώρα είναι :

ΟΓΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ, & σύντομα Ο.Α.Ε.Ε (ΤΕΒΕ)

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΟΛΙΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

29η Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Δήμος Άνω Λιοσίων εδώ και αρκετά χρόνια, προσφέρει τις κοινωνικές υπηρεσίες του σε ανθρώπους της πόλης μας με στόχο τη στήριξή τους στις δύσκολες στιγμές τους.
Γνωρίζοντας ότι ο εθελοντισμός είναι μια μορφή ενεργού συμμετοχής του πολίτη και ότι με τη συμβολή του μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ανάγκες καθημερινής ζωής καλεί τους συμπολίτες μας να δώσουν μήνυμα πρόληψης και ελπίδας, συμμετέχοντας στην 29η Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 & Τρίτη 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, από τις 9:00 π.μ. έως 13.00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων « Μελίνα Μερκούρη » (Δημαρχείο).
Κάθε υγιής άνδρας και γυναίκα, ηλικίας από 18 έως 62 ετών, καλείται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και να χαρίσει λίγα λεπτά από τον χρόνο του, για να σωθεί ένας συνάνθρωπος που κινδυνεύει.
Ας μην ξεχνάμε πως η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, αφού το αίμα δεν παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΟΛΙΑΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης στα Κ.Α.Π.Η.


Το πρόγραμμα που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου των Άνω Λιοσίων, έχει ως στόχο του την νοητική ενδυνάμωση και την πρόληψη της νόσου Alzheimer στους ηλικιωμένους δημότες. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας μέσα από την ενασχόληση τους με κατάλληλες δραστηριότητες και την επίλυση ειδικών ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, θα είναι σε θέση να προστατευθούν από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και κυρίως την απώλεια της μνήμης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ για πρώτη φορά στα πλαίσια του θεσμού των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου των Άνω Λιοσίων και η συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται σε αυτό δεν προϋποθέτει την λήψη φαρμάκων, ειδικών γνώσεων και καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στα κτίρια των Κ.Α.Π.Η. και συγκεκριμένα:

2ο Κ.Α.Π.Η. (Δροσούπολης) Δευτέρα & Τετάρτη 10:00-11:00
1ο Κ.Α.Π.Η. (Λ. Φυλής) Τρίτη & Πέμπτη 10:00-11:00

Πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης στα Κ.Α.Π.Η.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δράσεις του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά πεδία δραστηριότητας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων. Σκοπός του είναι να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (ενήλικες, παιδιά εφήβους και οικογένειες) σε θέματα ψυχικής υγείας και βασικής ιατρικής φροντίδας. Επίσης, υποστηρίζει την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και Αγωγής Υγείας στους τομείς της ψυχικής υγείας, διαπροσωπικών και διαφυλικών σχέσεων.

Τα προγράμματα και οι παρεμβάσεις πρόληψης έχουν ως στόχο την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων και τη μείωση των πιθανοτήτων υιοθέτησης βλαπτικών συμπεριφορών. Οι δράσεις πρόληψης επικεντρώνονται στην κινητοποίηση κάθε μέλους της κοινότητας ώστε να λάβει ενεργό ρόλο στην προάσπιση της υγείας της δικής του και των άλλων.


Στα πλαίσια της ολιγόμηνης λειτουργίας του κέντρου μας έχουν πραγματοποιηθεί: αποστολή ενημερωτικών εντύπων και αφισών σε όλους τους τοπικούς φορείς, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών φορέων (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.τ.λ) σε θέματα ψυχικής υγείας καθώς και υποστήριξη εκπαιδευτικών στην κατανόηση και το χειρισμό μαθητών με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακής απόδοσης, ομάδες νηπιαγωγών και βιωματικές ομάδες γονέων των μαθητών στις οποίες μπορούν να εκφράσουν οι γονείς τις ανησυχίες τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μπορέσουν με τη βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου (συντονιστή της ομάδας) να ανακαλύψουν τις βαθύτερες αιτίες των δυσκολιών τους που μέχρι τότε ήταν συγκεκαλυμμένες από παγιωμένους τρόπους σκέψης και συμπεριφορές. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με αθλητικούς συλλόγους και με την αστυνομία, ώστε να δωθεί η δυνατότητα να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους.

Τέλος διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη σε αμιγώς ιατρικά θέματα. Αξίζει να αναφερθούν οι εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με θέμα την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η ημερίδα που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Υγειονομικό Σταθμό Άνω Λιοσίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα Β που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Ο.Τ.Α..

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών ( 26/6/09 )

Η χρήση ουσιών αν και είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε από τους αρχαίους χρόνους εντούτοις στη σημερινή μορφή του, ως σύμπτωμα δυσφορίας στον πολιτισμό, χαρακτηρίζει το τέλος του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα.
Η ουσιοεξάρτηση είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγωντικό που οφείλεται σε παράγοντες προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, κ.λπ. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη χρήση και εξάρτηση από ουσίες (νόμιμες και παράνομες) είναι η ψυχική δυσφορία του ατόμου μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Η οικογένεια ως ο πρωταρχικός και βασικός χώρος μέσα στον οποίο το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του , μπορεί να διαδραματίσει καίριο και καθοριστικό ρόλο τόσο ως προστατευτικός χώρος όσο και ως χώρος έκθεσης και παραβίασης του ατόμου.
Η δυναμική των σχέσεων, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα στην οικογένεια, θα επιδράσει στο παιδί καθοριστικά. Η διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης, σεβασμού της προσωπικότητας, η εγκαθίδρυση ξεκάθαρων ορίων, η αναγνώριση των δικαιωμάτων του ατόμου, η νομιμοποίηση της χαράς και της ευχαρίστησης κ.λπ. διαμορφώνουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για το παιδί, όχι μόνο ως προς τον κίνδυνο χρήσης ουσιών αλλά γενικότερα ως προς τη δυνατότητα του ατόμου να φροντίζει αποτελεσματικά τον εαυτό του και να συνάπτει υγιείς σχέσεις .
Αντίθετα, το οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό, από σχέσεις ανειλικρίνειας που οι γονείς προσπαθούν να καλύψουνε τις δικές τους ψυχικές ανάγκες μέσω των παιδιών τους, που τα όρια δεν είναι ξεκάθαρα, που η θλίψη, η αδυναμία και οι σχέσεις βοήθειας παραβιάζουν την παιδική ξεγνοιασιά καταλήγουν να είναι ένα περιβάλλον που η ψυχική δυσφορία ξεπερνάει τα όρια και την ικανότητα διαχείρισής της ειδικά στην περίπτωση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα ρέπει προς εξαρτησιογόνες σχέσεις και θα αναζητά ανακούφιση της ψυχικής του δυσφορίας.
Η παραπάνω συνθήκη εν δυνάμει δημιουργεί το έδαφος για τη χρήση ουσιών στο βαθμό που σήμερα είναι εύκολο για ένα νεαρό άτομο να συναντηθεί με την ουσία.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών θεωρούμε σημαντικό να δοθεί ένα μήνυμα προς την ελληνική οικογένεια που μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας όχι μόνο ως προς τη χρήση ουσιών αλλά και ως προς τη δυνατότητα να υπάρξουν τα μέλη της ως ώριμα και υπεύθυνα άτομα.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Πρωτοπορεί η διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής


Πρόγραμμα εκμάθησης γλώσσας για παιδιά μεταναστών


Υλοποιείται σε συνεργασία με το
Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Η Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Άνω Λιοσίων πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση προγράμματος για τους μετανάστες. Στην σχετική κατάταξη προκήρυξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, η πρόταση του Δήμου Άνω Λιοσίων ήρθε πρώτη.
Μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Άνω Λιοσίων και την Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί η κατάταξη στην πρώτη θέση της πρότασης του Δήμου μας μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος του ευρωπαϊκού ταμείου ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών.
Πρόκειται για πρωτοβουλία και πρόταση που υπέβαλε η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Άνω Λιοσίων στο Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στη Δ/νση Κοινωνικής Ένταξης για το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και το παιχνίδι για παιδιά μεταναστών πέραν των βαθμίδων του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος προϋπολογισμού 121.000,00 €.
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Δρόλιας σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό ζήτημα και κατ’ επέκταση η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί μείζον θέμα για τη χώρα μας, η πρόταση του Δήμου Άνω Λιοσίων πέτυχε να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη βαθμολογία και αναμένει τώρα την τελική έγκριση υλοποίησης του προγράμματος μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιθυμεί να προετοιμάσει καλύτερα τους υπηκόους τρίτων χωρών για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία υποδοχής στηρίζοντάς τους με μέτρα που τους δίνουν την δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες για την κοινωνική τους ένταξη, όπως επαγγελματική κατάρτιση, ολοκληρωμένα μαθήματα αγωγής του πολίτη και γλωσσική εκπαίδευση στη χώρα προορισμού.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των παιδιών μεταναστών ηλικίας 3- 9 ετών, να επικοινωνούν με άνεση στην ελληνική γλώσσα προκειμένου να ενταχθούν ομαλά και λειτουργικά στην κοινωνική ζωή της χώρας. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δηλαδή, δεν αποτελεί αυτοσκοπό του προγράμματος δεδομένου ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι το πρόγραμμα συμβάλλει βοηθητικά και συμπληρωματικά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη του ευρύτερου στόχου, την ένταξη δηλαδή των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό πολιτισμό, με συνακόλουθο την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά. Επιπλέον έστω και η βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν δυο παράλληλες δράσεις εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσα από την μουσική και το τραγούδι διάρκειας 200 ωρών το καθένα.
Το πρώτο θέμα αφορά παιδιά νηπιακής ηλικίας και το δεύτερο παιδιά σχολικής ηλικίας. Το καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος « Μουσική Οδύσσεια» είναι η σωστή εκμάθηση της ελληνικής που θα πραγματοποιηθεί μέσω της μουσικής, του τραγουδιού και του παιχνιδιού.
Ο Δήμος Άνω Λιοσίων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την εκτέλεση προγράμματος ένταξης μεταναστών μέσα στο πλαίσιο του νέο – ιδρυθέντος Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
Ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς, επισήμανε πως η επιτυχία αυτή αποτελεί πανελλαδική πρωτοπορία ορθής κοινωνικής πολιτικής στον πλέον ευαίσθητο τομέα, αυτόν της οικονομικής μετανάστευσης. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου Άνω Λιοσίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα για τους μετανάστες. Ο Δήμαρχος στη συνέχεια, τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιτυχία είναι συλλογικό αποτέλεσμα επιλογής σωστών συνεργατών, μεθοδικής και σύγχρονης λειτουργίας της αρμόδιας διεύθυνσης του Δήμου και έμπρακτη απόδειξη για την εφαρμογή ορθών και δίκαιων πολιτικών πρακτικών.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 11 και 12 Ιουνίου 2009 9:00-13:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ




Υπάρχουν τέσσερις βασικές ομάδες αίματος:
η Ο, η Α, η Β και η ΑΒ,
το αίμα που προέρχεται από δότες όλων των ομάδων
είναι πάντοτε απαραίτητο!


Όλοι οι άνθρωποι από 18 έως 62 ετών μπορούν να κάνουν δωρεά αίματος εφόσον η υγεία τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αίματος.

Κατά την εθελοντική αιμοδοσία αφαιρείται ποσότητα αίματος, με μία εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη διαδικασία, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/16 του όγκου αίματος. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται μόλις σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε λιγότερο από 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα περίπου.

Η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς αιμοδότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Η ασφάλεια και η υγεία του αιμοδότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μίας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη.

Πριν δώσετε αίμα, θα απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, την τωρινή σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας.

Θα πρέπει να είστε ξεκούραστοι, να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Καλό είναι πριν την αιμοληψία να έχετε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα, όχι όμως μεσημεριανό.

Μπορείτε να δώσετε αίμα ακόμη και όταν τις προηγούμενες ημέρες έχετε πάρει φάρμακα όπως αντιαλλεργικά, αντισυλληπτικά από το στόμα, αντιυπερτασικά και βιταμίνες αλλά πρέπει να τα αναφέρετε στον ιατρό του σταθμού αιμοδοσίας.

Για οποιαδήποτε απορία ο αιμοδότης πρέπει να απευθύνεται δίχως ενδοιασμούς στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στον ιατρό του σταθμού αιμοδοσίας.

Το να είναι κανείς εθελοντής αιμοδότης είναι το σημαντικότερο πράγμα, γιατί αυτή η ποσότητα αίματος θα σώσει τη ζωή περισσοτέρων από ενός ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί την πολυτιμότερη ανθρώπινη προσφορά, υπέρτατη εκπλήρωση κοινωνικού καθήκοντος και απόδειξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης.

Το αίμα προσφέρεται και χορηγείται δωρεάν γιατί είναι η ίδια η ζωή.

Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή ένας συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη από αίμα για να κρατηθεί στη ζωή.

Σήμερα αφορά κάποιον άλλον, αύριο ίσως αφορά κάποιον δικό μας.

Δ Ω Σ Ε Α Ι Μ Α
Δ Ω Σ Ε Ζ Ω Η

11 και 12 Ιουνίου 2009

9:00-13:00
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 11 και 12 Ιουνίου 2009 9:00-13:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ




ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
11 και 12 Ιουνίου 2009 9:00-13:00
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη


Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή ένας συνάνθρωπός μας έχει ανάγκη από αίμα για να κρατηθεί στη ζωή.

Μην αφήνεις την άγνοια και την προκατάληψη να σου στερούν αυτήν την μεγαλειώδη ανθρώπινη προσφορά και ύψιστη ηθική ικανοποίηση.

Δέκα λεπτά προσφοράς δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου.

Η αδιαφορία είναι ολέθρια.
Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας.
Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας.

Σήμερα αφορά κάποιον άλλον,
αύριο ίσως αφορά κάποιον δικό μας.

Μην καθυστερείς.

Δώσε αίμα, δώσε ζωή.

Λίγες Συμβουλές

για μετά την αιμοληψία



 Μη καπνίσετε για 1 ώρα
 Μην οδηγήσετε για 1 ώρα
 Πιείτε περισσότερα υγρά από ότι συνήθως
τις επόμενες 4 ώρες
 Μην πιείτε οινοπνευματώδη ποτά
τις επόμενες 6 ώρες
 Βγάλτε το λευκοπλάστ από το χέρι σας
μετά από 3 ώρες
 Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκεντήσεως
σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέστε
 Αν αισθανθείτε ζάλη, ξαπλώστε ή καθήστε
κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα
 Μπορείτε άφοβα να προσφέρεται αίμα
μετά από 3 μήνες



Σας ευχαριστούμε

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων διοργανώνει μια ομάδα γονέων για παιδιά δημοτικού, με θέμα: ‹‹Το κλειδί για μια ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σας».

H διάρκεια της ομάδας θα είναι ένας (1) μήνας και θα πραγματοποιηθούν τέσσερις (4) συναντήσεις, διάρκειας 1 ½ ώρας σε εβδομαδιαία βάση από τις έξι (6) έως τις επτά και μισή ( 7½ ) μ.μ. ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 – 19:30.
Η ημερομηνία έναρξης θα είναι η 19η Μαΐου 2009 και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου 2009 (19/05/2009, 26/05/2009, 02/06/2009, 09/06/2009).

Η συμμετοχή στην ομάδα δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Η αίτηση συμμετοχής θα γίνεται δεκτή μέχρι τις 07/05/2009 είτε με τηλεφωνική επικοινωνία είτε με fax στο νούμερο: 210-2486778.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Γιώτη Ιωάννα στα τηλ. 210-2486775, ώρες επικοινωνίας 10:00-13:00.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων διοργανώνει δύο ομάδες για γονείς παιδιών νηπιακής ηλικίας, με θέμα: ‹‹Η μετάβαση από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον››.

Σε κάθε ομάδα Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις (4) συναντήσεις, διάρκειας 1 ½ ώρας σε εβδομαδιαία βάση από τις δέκα (10) έως τις έντεκα και μισή (11 ½) π.μ.

Η ημερομηνία έναρξης για την πρώτη ομάδα είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου 2009 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου 2009 (04/05/2009, 11/05/2009, 18/05/2009, 25/05/2009).
Η δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαΐου 2009 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου 2009 (07/05/2009, 28/05/2009, 4/06/2009, 11/06/2009).

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Γιώτη Ιωάννα στα τηλ. 210-2486775, ώρες επικοινωνίας 10:00-14:00.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο νηπιαγωγών



Στα θρανία κάθισαν οι νηπιαγωγοί του Δήμου
που συμμετέχουν στα σεμινάρια του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ.







Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών,για τον τρόπο αντιμετώπισης της συμπεριφοράς των παιδιών της τρυφερής αυτής ηλικίας, που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων (ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ), που απευθύνεται σε Ενήλικες, Παιδιά,Εφήβους, Σχολεία, Γονείς και Εκπαιδευτικούς. Έτσι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, σε επίσημη εκδήλωση, θα γίνει και η απονομή των αντίστοιχων πιστοποιητικών παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Δρόλιας,μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και από οικογένειες παιδιών ηλικίας από 6 - 10 ετών,καθώς η προσέλευση στο Κέντρο είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχουν κλειστεί ραντεβού,για τους επόμενους δύο μήνες. Σημαντική δουλειά γίνεται επίσης, στα εφηβικά τμήματα,ενώ στο Κέντρο ζητούν ψυχολογική στήριξη, ζευγάρια και ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και που μέχρι πρότινος δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν
σε κάποιον ειδικό.

«Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Δημάρχου Άνω Λιοσίων Χρήστου Παππού που στηρίζει
ολόπλευρα αυτή την σημαντική προσπάθεια, εργαζόμαστε μεθοδικά σε καθημερινή βάση,
ώστε να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στον ευαίσθητο τομέα της
ψυχικής υγείας» τόνισε καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ εδρεύει στη Λεωφόρο Αθηνών 31 στα Άνω Λιόσια
και όσοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο νέο κύκλο σεμιναρίων, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 2486775 και 210 2486776.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Δωρεάν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας από το Δήμο Άνω Λιοσίων για παιδιά μεταναστών ηλικίας 3-9 ετών

Στόχος η ομαλή ένταξή τους στο σχολείο

Η παγκοσμιοποίηση και η συνεχής και μεγάλη διακίνηση πληθυσμιακών ομάδων στη σημερινή εποχή δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες που εντάσσονται. Ένα από τα προβλήματα όπου προκύπτει αναπόφευκτα είναι αυτό της γλώσσας.
Ο Δήμος Άνω Λιοσίων ως αποδέκτης πολλών τέτοιων μεταναστευτικών ομάδων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά αυτών των οικογενειών, στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα προωθεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα.
Το συγκεκριμένο καινοτόμο και επικουρικό εκπαιδευτικό σύστημα απευθύνεται σε αυτά τα παιδιά που δεν έχουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική τους και ως εκ τούτου δυσκολεύονται στην παρακολούθηση των κανονικών μαθημάτων τους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα μπορούν να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα μέσα από τη μουσική, το παιχνίδι, το χορό και πολλές άλλες δραστηριότητες που θα τους είναι ευχάριστες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών έως εννέα ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η συμμετοχή 40 παιδιών.
Για περισσότερες πληροφορίες και για την αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερόμενων, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημαρχείο 1ος όροφος καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως 14:30 μ.μ. , το συντομότερο δυνατό μέχρι τέλος Μαρτίου 2009.

Ο Αντιδήμαρχος
Κοινωνικής Πολιτικής
Παναγιώτης Δρόλιας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

MIΛΩΝΤΑΣ … ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένεια αποτελεί το φυσικό πλαίσιο γέννησης, ύπαρξης και αρχικής εξέλιξης του ανθρώπου. Είναι το περιβάλλον που διαμορφώνεται ο άνθρωπος ως ξεχωριστή προσωπικότητα, μέσα από ένα πλέγμα σχέσεων βάσει των οποίων τα μέλη της επικοινωνούν, συνδέονται, αγαπιούνται και εκφράζονται.

Το ζευγάρι «φτιάχνει» το σπίτι του «στεγάζοντας» τα συναισθήματά του, ικανοποιώντας το βαθύ αίσθημα του «ανήκειν», με την προσδοκία ότι οι ανάγκες του και οι επιθυμίες του θα βρουν αντίκρισμα. Η γέννηση και το μεγάλωμα των παιδιών τους φέρνει χαρά αλλά συχνά απαιτεί μια αναδιάταξη των σχέσεων του ζευγαριού, καθώς η σχέση του δοκιμάζεται με τα νέα δεδομένα.

Οι γονείς καλούνται να φροντίσουν και να συντροφεύσουν τα παιδιά τους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους. Καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των παιδιών είναι τα συναισθήματα της ασφάλειας, της αναγνώρισης των αναγκών τους και του σεβασμού των επιθυμιών τους, που πάντα υφίστανται ως διαφορετικές από αυτές των γονιών τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορέσουν οι γονείς να διαμορφώσουν εκείνο το περιβάλλον που θα είναι κατάλληλο και απαραίτητο για την ασφαλή ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού τους.

Όταν αυτά δεν παρέχονται σε επαρκή βαθμό, δημιουργούνται στα παιδιά συναισθήματα απόγνωσης, ματαίωσης, ψυχικής δυσφορίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπεριφορές που συχνά είναι δυσνόητες και οδηγούν τους γονείς σε αδιέξοδο. Οι ευαισθησίες των μελών της οικογένειας πληγώνονται, οι ρόλοι μπερδεύονται, οι δεσμοί γίνονται ασαφείς, με αποτέλεσμα επίπονες αλλαγές στην ισορροπία του οικογενειακού πυρήνα. Η αδυναμία των γονέων να διαχειρισθούν ή και να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες της οικογένειάς τους, καθώς και η άρνησή τους να αναζητήσουν εξωτερική βοήθεια από κάποιον ειδικό, έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να βαθαίνει, οι σχέσεις να διαταράσσονται, η κατανόηση και η επικοινωνία να δυσχεραίνονται ή και να καταργούνται.

Ρόλος του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων είναι να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας εποικοδομητικής επικοινωνίας και ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ώστε να αποκατασταθούν τυχόν δυσκολίες και προβλήματα και να δημιουργηθούν αυθεντικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Για το σκοπό αυτό παρέχει :

- Ψυχολογική υποστήριξη γονέων σε καθημερινά θέματα που προκύπτουν στο οικογενειακό πλαίσιο (προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων, δυσκολίες επικοινωνίας του ζεύγους κ.λ.π.).

- Βιωματικές ομάδες γονέων για συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν. Στα πλαίσια μιας ομαδικής επεξεργασίας, οι γονείς μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με άλλους γονείς και με τη βοήθεια ενός ειδικού επιστήμονα να μπορέσουν να αναδυθούν οι βαθύτερες δυσκολίες που μέχρι τότε ήταν συγκεκαλυμμένες από παγιωμένους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.

- Διερεύνηση και αξιολόγηση των ψυχικών συναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών παιδιών και εφήβων καθώς και την απαιτούμενη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ … ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το σχολείο όπως και η οικογένεια είναι ένας σημαντικός θεσμός στη ζωή κάθε παιδιού. Tο βοηθά σταδιακά στη διεύρυνση του ψυχισμού του, δηλαδή στη μετάβαση από μια πιο παιδική (εγωκεντρική) διάσταση στην εν γένει αυτονόμηση και κοινωνικοποίησή του, μέσω της μαθησιακής, παιδαγωγικής διαδικασίας.

Το κάθε παιδί ερχόμενο στο σχολικό πλαίσιο λειτουργεί ως οντότητα, ήδη κατά μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη από τις αρχές, τις αξίες και την ευρύτερη ψυχοκοινωνική πορεία της οικογένειάς του. Το σχολείο καθίσταται έτσι ένας πολυμορφικός και δύσκολος χώρος συνάντησης που εμπεριέχει ποικίλες ιδιαιτερότητες.

Παράλληλα, ο εκπαιδευτικός καλείται να επιτελέσει ένα πολυδιάστατο ρόλο ο οποίος δεν θα στοχεύει μόνο στην προαγωγή της γνώσης, αλλά και στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε μαθητή. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει από την πλευρά του εκπαιδευτικού την ψυχική ικανότητα να αναγνωρίζει εσωτερικές πλευρές του εαυτού του καθώς και του άλλου• βασική προϋπόθεση για μια δημιουργική συνεύρεση μέσα από την οποία θα αναδυθεί μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του ιδίου και των μαθητών του.

Ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα του σχολείου δείχνει ότι οι παραπάνω διαδικασίες καθόλου δεν προάγονται. Tο εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα θέτει ως επιτακτική ανάγκη μια ταχεία αφομοίωση ενός μεγάλου όγκου διδακτέας ύλης. Σε αυτή έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης, η λειτουργία του οποίου δεν υποστηρίζει καθόλου την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα παραβλέπει τις δυσκολίες ορισμένων παιδιών οι οποίες δεν άπτονται αμιγώς της μαθησιακής τους απόδοσης.

Οι εκπαιδευτικοί, συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα που αφορούν στη σχολική επίδοση, προβλήματα κοινωνικοποίησης και προσαρμογής των μαθητών καθώς και με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως επιθετικότητα, διαταρακτική συμπεριφορά και παραβατικότητα. Οι εκπαιδευτικοί ελλείψει ενός υποστηρικτικού και λειτουργικού πλαισίου, βρίσκονται μέσα σε ένα ασαφές περιβάλλον αντιμέτωποι με συναισθήματα ματαίωσης, αβοηθησίας, εγκατάλειψης, καθώς και απώλειας των προσδοκιών τους.

Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, ρόλος του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Άνω Λιοσίων είναι να συμβάλλει στη προώθηση διαδικασιών, οι οποίες θα αναδείξουν λύσεις για τα προβλήματα που συναντώνται καθημερινά στο χώρο του σχολείου.

Για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων το Κ.Ψ.Υ παρέχει:
- Σεμινάρια ευαισθητοποίησης για θέματα που προκύπτουν καθημερινά στο σχολικό περιβάλλον (διαταρακτική συμπεριφορά, επιθετικότητα, προσαρμογή, κοινωνικοποίηση, σχολική επίδοση κτλ.).
- Ομάδες εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών) για συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν στο χώρο του σχολείου, έτσι ώστε στα πλαίσια της ομάδας να μοιραστούν με τους άλλους εκπαιδευτικούς τους προβληματισμούς τους και με τη στήριξη ενός ειδικού ψυχολόγου να αναδυθούν πιο αποτελεσματικές λύσεις.
- Υποστήριξη στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της ψυχικής υγείας στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να υλοποιήσουν τέτοιου είδους δράσεις

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Παρουσίαση του ΚΕΨΥΧΙΔΑΛ

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Α. Λιοσίων αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά πεδία δραστηριότητας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής υποστήριξης του Δήμου Άνω Λιοσίων που συστάθηκε το 2008 , προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και βασικής Ιατρικής φροντίδας.


Το προσωπικό του Κέντρου αποτελείται από διοικητικό και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Λειτουργεί διεπιστημονική ομάδα από ψυχολόγους , ψυχοθεραπευτές, ομαδικούς ψυχοθεραπευτές , ψυχίατρο , παιδοψυχίατρο και κοινωνικούς λειτουργούς .


Το Κέντρο συνεργάζεται επίσης και με άλλους εξειδικευμένους φορείς, καθώς και με μεμονωμένους επιστήμονες ψυχικής υγείας.


Σκοπός του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι :


- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας του τοπικού πληθυσμού .

- Η διερεύνηση και διάγνωση αιτημάτων βοήθειας των δημοτών σε θέματα ψυχικής υγείας.

- Η ατομική και ομαδική ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, με ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα καθώς και την ψυχοθεραπευτική τους αντιμετώπιση.

- Η υποστήριξη εκπαιδευτικών στην κατανόηση και στο χειρισμό μαθητών με προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολιών στη μαθησιακή τους απόδοση.

- Η υποστήριξη προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στους τομείς της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ψυχικής υγείας, διαπροσωπικών και διαφυλικών σχέσεων , σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.